Ο Λιούις Χάμιλτον δοκίμασε αλλαγές στη Ferrari SF-25, που μέχρι τότε είχε χρησιμοποιήσει μόνο ο Σαρλ Λεκλέρ, όμως το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, «δεν θα το ξανακάνω», καθώς οι αλλαγές έκαναν το μονοθέσιο «χειρότερο».
Μια διπρόσωπη εμφάνιση στη Σαγκάη
Το Σαββατοκύριακο του Χάμιλτον στο Grand Prix της Κίνας είχε δύο διαφορετικές όψεις: το Sprint και τον κυρίως αγώνα.
Στο Sprint, ο Βρετανός ξεκίνησε από την pole position και οδήγησε τον αγώνα από την αρχή ως το τέλος, τερματίζοντας πρώτος, τέσσερα δευτερόλεπτα μπροστά από τον Όσκαρ Πιάστρι, χάρη στη διαχείριση των ελαστικών του. Αντίθετα, ο Λεκλέρ δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό και τερμάτισε πέμπτος, 12 δευτερόλεπτα πίσω.
Προσπαθώντας να βελτιώσουν περαιτέρω την SF-25, οι δύο οδηγοί έκαναν αλλαγές πριν τις κατατακτήριες του Σαββάτου, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.
Ενώ οι McLaren και Mercedes βρήκαν ρυθμό, η Ferrari δυσκολεύτηκε, με τον Χάμιλτον και τον Λεκλέρ να μένουν στην τρίτη σειρά της εκκίνησης, περίπου τρία δέκατα πίσω από τους ταχύτερους.
Μια απογοητευτική Κυριακή
Στον αγώνα, οι δύο οδηγοί της Ferrari τερμάτισαν στην πέμπτη και έκτη θέση, με τον Λεκλέρ μπροστά από τον Χάμιλτον. Ωστόσο, ο αγώνας τους πήρε δραματική τροπή μετά το τέλος του, καθώς και οι δύο αποκλείστηκαν από την κατάταξη:
- Η Ferrari του Λεκλέρ βρέθηκε 1 κιλό κάτω από το ελάχιστο επιτρεπτό βάρος.
- Η φθορά στο skid block του Χάμιλτον ξεπερνούσε το επιτρεπτό όριο.
Αυτή ήταν η τελική «χαριστική βολή» σε έναν έτσι κι αλλιώς δύσκολο αγώνα για τον Χάμιλτον, ο οποίος επέλεξε στρατηγική δύο pit stop, σε μια πίστα όπου οι περισσότεροι οδηγοί προτίμησαν ένα.
«Χαίρομαι που το δοκιμάσαμε, αλλά…»
Μιλώντας στο Sky F1, ο Χάμιλτον εξήγησε:
«Χαίρομαι που δοκιμάσαμε κάτι διαφορετικό, αλλά δεν δούλεψε. Στο Sprint είχαμε ένα πολύ καλό μονοθέσιο, αλλά κάναμε κάποιες αλλαγές για να το βελτιώσουμε και τελικά το κάναμε χειρότερο τόσο στις κατατακτήριες όσο και στον αγώνα».
Αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, ξεκαθάρισε ότι η μείωση της απόδοσής του δεν οφειλόταν στην ανύψωση του μονοθεσίου, όπως ειπώθηκε.
«Δεν ξέρω ποιος είπε ότι σηκώσαμε το αυτοκίνητο, αλλά όχι. Κάναμε κάποιες άλλες αλλαγές, όχι δραστικές, μικρές, αλλά όλα μαζί έκαναν τα πράγματα χειρότερα», ανέφερε.
Αποκάλυψε επίσης ότι δοκίμασε κάτι που είχε χρησιμοποιήσει ο Λεκλέρ στο Μπαχρέιν:
«Ο Σαρλ το είχε δοκιμάσει στο Μπαχρέιν, εγώ όχι, αλλά αποφασίσαμε να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση και ήταν τρέλα! Τώρα ξέρω ότι δεν πρέπει να το ξανακάνω», είπε γελώντας.
Η ανάλυση των ειδικών
Ο πρώην οδηγός της F1 και σχολιαστής του Sky Sports, Καρούν Τσαντόκ, συμφώνησε ότι το βασικό πρόβλημα δεν ήταν η στρατηγική, αλλά η έλλειψη ρυθμού του Χάμιλτον μετά το Sprint.
«Η Formula 1 εξελίσσεται συνεχώς και πρέπει να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες. Το Σάββατο η πίστα είχε διαφορετική ποσότητα ελαστικού από το Sprint. Επίσης, ο Λιούις τότε ξεκίνησε από την πρώτη θέση, είχε καθαρό αέρα και έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα».
Ωστόσο, την Κυριακή ο Χάμιλτον δεν έδειχνε να έχει την ίδια ταχύτητα:
«Δεν νομίζω ότι η στρατηγική ήταν το πρόβλημα. Ο ίδιος το παραδέχτηκε, απλώς δεν είχε τον ρυθμό του Σαρλ. Κάποιοι ίσως πουν ότι η ευέλικτη εμπρός αεροτομή του Λεκλέρ τον βοήθησε, αλλά η Ferrari υποστηρίζει ότι έχανε 30 μονάδες κάθετης δύναμης. Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση».
Πηγή: https://www.planetf1.com/news/lewis-hamilton-reveals-mad-ferrari-experiment-not-to-again-verdict-china