Το πρώτο βήμα για την παραχώρηση του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό έγινε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024. ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους αδελφούς Αγγελόπουλους στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν την προοπτική παραχώρησης του ΣΕΦ και τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να εξεταστούν οι πτυχές του θέματος και να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα.
Το θέμα απασχολεί εδώ και χρόνια, τόσο τον κόσμο του Ολυμπιακού, όσο και την κοινωνία του Πειραιά, καθώς το στάδιο, λόγω κακοδιαχείρισης προηγούμενων διοικήσεων άρχισε να ριμάζει. Από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του σταδίου η οικονομολόγος και πολιτευτής της Β’ Πειραιά, Χριστίνα Τσιλιγγγίρη, άρχισε να κινούνται διαδικασίες βελτίωσης του χώρου, προκειμένου να θυμίζει ξανά την αίγλη του. Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση του ΣΕΦ έπαιξε και η πρωτοπόρα πρωτοβουλία του υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για αύξηση της τακτικής επιχορήγησης κατά 70%.
Αυτή η σημαντική κίνηση είχε ως μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ, κάτι που στο παρελθόν δεν είχε συμβεί ποτέ, καθώς η επιχορήγηση κάλυπτε μόνο τα απαραίτητα για τη μισθοδοσία και όχι τα πάγια λειτουργικά έξοδα. Επίσης ενισχύθηκε η εξωστρέφεια του Σταδίου, προκειμένου να προσελκυστούν περισσότερες εκδηλώσεις και υποψήφιους επενδυτές στα περίπου 500 στρέμματά του. Πριν το προολυμπιακό τουρνουά, προηγήθηκαν αθλητικές διοργανώσεις του εργασιακού και αναπηρικού κινήματος, καθώς και εκθέσεις και εκδηλώσεις παντός είδους.
Νονός ο… Ανδρέας Παπανδρέου
Το ΣΕΦ είναι ένα «στάδιο με πολλές ιστορίες», όπως είναι το σύνθημα που βλέπει κανείς εισερχόμενος στην επίσημη ιστοσελίδα του. Το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα 25.000.000 Ευρώ, δηλαδή περίπου 8,5 δις δραχμές τότε… Έπρεπε να πέσουν τόνοι τσιμέντου στην παραλία του Νέου Φαλήρου για τα θεμέλια του γηπέδου. Το ΣΕΦ είναι το μοναδικό στάδιο της Ελλάδας που κατασκευάστηκε εξ αρχής ως παγοδρόμιο με μόνιμη παγολεκάνη ολυμπιακών διαστάσεων 30 x 60 m, η οποια καλύπτεται από δρύινο παρκέ ειδικού τύπου ώστε να μετατρέπεται ανά πασα στιγμή πάλι σε παγοδρόμιο.
Όταν κτίστηκε αποτελούσε το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της χώρας με χωρητικότητα 14.940 θέσεων. Το στάδιο εγκαινιάστηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ήταν και ο… νονός της ονομασίας του, κατά τη έναρξη του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, που ήταν η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση που φιλοξένησε.
Την ίδια χρονιά, πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπάσκετ, ανάμεσα στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ και την Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Γιουγκοσλάβους που είχαν στην σύνθεσή τους τον Ντράζεν Πέτροβιτς, να επικρατούν των Μαδριλένων με 87-78.
Το ΣΕΦ όμως έχει μείνει στην ιστορία για μία σημαντικότατη επιτυχία της Ελλάδας, η οποία έχει παραμείνει ανεξίτηλη στο χρόνο, γιατί ήταν η πρώτη σε ομαδικό άθλημα! Ο λόγος για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 με τη νίκη με 103-101 επί της Σοβιετικής Ένωσης. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Σναϊντέρο Καζέρτα, με τους Ισπανούς να επικρατούν των Ιταλών 117-113 στην παράταση, με πρωταγωνιστή τον Ντράζεν Πέτροβιτς που σημείωσε 62 πόντους.
Σήκωσε δύο ευρωπαϊκές κούπες στο βόλεϊ ο Ολυμπιακός
Μία άλλη σημαντική στιγμή του σταδίου αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Βόλεϊ από τον Ολυμπιακό στο Final 4 του 1996 που διεξήχθη στο στάδιο όπου στον τελικό επικράτησε της Μπάγιερ Βούπερταλ με 3-2 σετ. Εννιά χρόνια αργότερα, το 2005, η ομάδα βόλεϊ των Πειραιωτών κατέκτησε τον δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο, το Top Teams Cup (Κύπελλο Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανδρών) στον τελικό της Όρτεκ Νοσελάντε με 3-0 σετ.
Και αυτές δεν είναι οι μοναδικές ιστορίες που συνοδεύουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το στάδιο για έδρα τη σεζόν 1991-1992, λίγο μετά αφότου το ΣΕΦ έλαβε το Χρυσό Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε το IAKS (International Working Group for the Construction of Sports and Leisure Facilities), για την λειτουργικότητα και την ποιότητά του.
Πλέον με το που θα περάσει το στάδιο στα χέρια του, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα γερό λίφτινγκ στο εσωτερικό του σταδίου, μετά τις εργασίες που έγιναν τη διετία 2002-2004 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα σχέδια των Αγγελόπουλων
Τις προηγούμενες χρονιές είχαν διαρρεύσει κάποια από τα σχέδια που είχαν οι Αγγελόπουλοι, τα οποία αφορούσαν γενναίο λίφτινγκ, με αφαίρεση των κουλουάρ του στίβου, και ανάρτηση πτυσσόμενων εξεδρών, για την αύξηση της χωρητικότητας του σταδίου και τον κόσμο να πλησιάζει πιο κοντά στο παρκέ, δίνοντας χαρακτήρα αρένας στο στάδιο. Στα σχέδια προβλέπονταν ανέωση εσωτερικών χώρων, από τα αποδυτήρια μέχρι και τα προπονητικά γήπεδα και τους βοηθητικούς και εξωτερικούς χώρους του ΣΕΦ, με ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος πρασίνου και δημιουργία χώρων εστίασης.
Οδηγός των σχεδίων αυτού του make over για τους Αγγελόπουλους αποτέλεσε η έδρα του Ερυθρού Αστέρα, η οποία είναι από τις πιο καυτές έδρες στην Ευρωλίγκα, μαζί με της Παρτιζάν, της Ζαλγκίρις και του Παναθηναϊκού. Είναι σημαντικό όμως ότι ξεκινούν συζητήσεις για να προχωρήσει η αξιοποίηση του ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό, στα πρότυπα που της συμφωνίας του Παναθηναϊκού για το ΟΑΚΑ. Έτσι θα αλλάξει η εικόνα του ΣΕΦ και θα λυθούν πολλά προβλήματα που είχε το στάδιο.